A woman on a facial procedure

Дерматолог или козметик, кого и кога да изберем?

В подготовката си за летния сезон, особено сега, когато лятото е по-очаквано от всякога, много дами търсят решения за своята кожа на различни места. Днес ще разгледаме един от основните и най-често срещани въпроси, които ни задават нашите клиенти – Какво да посетя – дерматолог в дерматологична клиника или козметик в козметично студио в София?

Каква е разликата между дерматолога и козметика, кога и кого трябва да потърсим и как да изберем?

За да си отговорим на тези въпроси е важно да разберем каква е разликата между дерматолога и козметика, тъй като това е ключово за правилния избор.

Дерматолог или кожен лекар – определение и дейности

Дерматологът е медицинско лице, което притежава медицинско образование от одобрено от държавата висше учебно заведение. Дерматологът е лекар и услугите, които предлага на пациентите са медицински. Тези услуги са свързани със състоянието и здравето на най-големия орган в човешкия организъм – кожата. Други части от тялото, които дерматологът лекува или третира са ноктите и косата. Много от дерматолозите са членове на Български лекарски съюз, като това често е и изискване за практикуване на лекарската професия.

Кожните лекари е нужно да са завършили обща медицина и да са специализирали дерматология и венерология. Много често обаче, венерологията не е предпочитана от специализантите и те не обръщат особено внимание на нея. Причината е голямата популярност на дерматологичните услуги и високото заплащане при тях.

От дерматолога се очаква да има базови познания по:

  • Физиология
  •  Химия
  •  Неврология
  •  Хирургия
  •  Ендокринология.

За да е добър специалист, един дерматолог трябва да може да има базови познания и от други медицински специалности като:

  • Урология
  • Гинекология.

Така кожният лекар може да насочва пациентите си при нужда от допълнително лечение.

Специалистът-дерматолог често преглежда в клиника или болница. При избора на дерматолог във Варна или София, всеки пациент може да прегледа списъците в интернет, които предлагат пълна информация, а някои предлагат и онлайн запазване на час. Ако дадения сайт не го предлага, все повече клиники във Варна и София предлагат запазване на час през уебсайт.

Козметик – определение и дейности

Козметикът е немедицинско лице, което извършва процедурите си в козметично студио в София, Варна или друг град в страната. За да се практикува тази професия е нужно да се придобие втора квалификационна степен по професия „Козметика“. Професията условно се дели на две категории – медицински козметик и козметик.

При втората категория, не е нужно в центъра за красота да има и медицински специалист по кожни болести. В такъв случай козметикът има право да извършва масажи на лице и тяло, почистване на лице и други процедури за лице, гримиране, маникюр и педикюр, козметичен пилинг, микропигментация, термични процедури, козметични консултации и т.н. Когато козметикът работи с преформирани физикални фактори е нужно наблюдението на специалист, но когато се извършват процедури само с козметична цел, тогава наблюдение от кожен лекар не е нужно. Козметикът не може да предписва лечение и за тази цел е нужна консултация с дерматолог.

Кога да изберем при какъв специалист да отидем?

Първото и най-важно нещо, което всеки трябва да има предвид е неговото здравословно състояние. Ако имате обрив, болки или характерни симптоми, които смятате, че не са незначителни, най-добре е да се консултирате с кожен лекар. При силно изгаряне, подуване или по-тежки случаи консултацията и лечението от медицински специалист кожен лекар е задължително.

Когато става дума за козметични процедури като масажи, хидратация и релаксация на кожата, грим или други, козметичната консултация в козметично студио в София ще бъде напълно достатъчна. Помнете, че козметиците не могат да изписват лечебни средства, а да препоръчват козметични продукти.


Вашият коментар

Your email address will not be published.Required fields are marked *